2017 – Profesia na bicykli 9. ročník – Dolné Rakúsko

 

Opäť prichádzam s ponukou na kvalitný – cyklovýlet.

Ani sme sa nenazdali a je za nami prvý kvartál, bláznivé aprílové počasie, prvý predlžený májový víkend a prijímanie zástupu nových kolegov. Skutočne sa nám otepľuje, čo je znamenie, že by sa už mohli prebudiť aj “víkendoví” cyklisti :). Aj pre nich je naplánovaná už pravidelná cykloakcia Profesia na bicykli. Tento rok si spolu zabicyklujeme už deviatykrát! Teší ma táto tradícia a ešte viac to, že trend počtu účastníkov tejto zdraviu prospešnej akcie má rastúci priebeh.

Kalendár je už nabitý pracovným či súkromným programom, preto som už teraz stanovil dátum na tento cyklovýlet. Prosím, zapíšte si, že hneď potom, ako niekomu pomôžeme v rámci dobrovoľníckej aktivity Naše mesto, sa vyberieme zrelaxovať z manuálnej práce príjemnou jazdou na bicykli.

Dátum: 10.6.2017 (sobota)

Trasa: Zo štyroch trás ľud rozhodol, že počas deviateho ročníka Profesia na bicykli budeme spoznávať Dolné Rakúsko.

Profesia na bicykli varD

Stretneme sa o 9:00 pred Tower 115 a vyberieme sa smerom cez Starý most na Petržalskú stranu cyklochodníka. Potom sa cez Petržalské korzo vydáme smerom na Kopčiansku až do Pamy, odtiaľ do Deutsch Jahrndorfu, čo je trasa, ktorú sme absolvovali aj minulý rok. Z tejto dedinky sa poberieme ešte bližšie k Maďarským hraniciam do Nickelsdorfu.

V centre dedinky sa dá oddýchnuť v peknom parčíku. Aby sme zmenili smer, nech nám vietor nefúka furt z jedného smeru, poberieme sa na severo-západ do Zurndorfu a Gattendorfu. Všetky dedinky sú tu pospájané peknými cyklochodníkmi. No a potom sa už opäť budeme pedalovať v ústrety už známej dediny Pama a do Petržalky. Verím, že pri Tyršovom námesti si dáme v miestnom (pivo)stánku záverečné drinky a oslávime cyklojazdu Profesia na bicykli, kde preberieme zážitky z akcie.

Celá trasa má cca 65 km, čo by malo trvať približne 4 hodiny čistého času pohodlného vozenia sa na bicykli. Aký by to bol výlet bez zastávok na občerstvenie – treba teda rátať s tým, že sa zastavíme niekde na pivo/kofolu/colu a nejaký ten rakúsky šmakes. Odhadujem teda, že naspäť do Bratislavy na Tyršovo námestie by sme mali prísť okolo 16:00. Zdôrazňujem však, že nejde o žiadne preteky, ale vychutnávanie si neskorej jari, takže čas príchodu sa môže pokojne posunúť.

Ako ste si všimli, budeme prechádzať cez hranice, tak myslíte aj na doklady a pre deti sú povinné aj prilby. Do batôžka si naložte aj bidón s vodou a nejaké keksy pre nečakaný odliv síl.

Na záver ešte informácia, že firma aj tento rok zasponzorovala darčeky, ktoré deň-dva pred akciou rozdám účastníkom (ďakujeme). Tentokrát som stavil na bezpečnosť, ktorej nikdy nie je dosť. Každý účastník dostane vlajku s jedinečnou nálepkou od grafikov Ferkeho a Pica. Chcel by som, aby ste si ju pripevnili na bicykel, nech náš pelotón žiari radosťou :). Ja už takto brázdim cyklochodníky po Bratislave nejaký ten týždeň.

Okrem toho všetkých zúčastnených odmeníme aj LED svetlom na ventil kolesa, ktoré v noci vyzerá ozaj efektne a efektívne (mám vyskúšané).

Teším sa na vás a vašich známych, priateľov, či detí. Trasa je to rovinatá, vhodná pre “víkendových” cyklistov. Verím, že vytvoríme pekný Profesia pelotón.

Zážitky z akcie

Bude teplo. No, trošku spŕchne. Neskutočne horúco. Studený front, ochladenie, dážď. Presne takto sa menila predpoveď počasia na deň D, sobotu 10.6. Ráno o piatej ma zobudil nárazový vietor a už som nemohol zaspať. V hlave mi vírilo – zrušiť akciu, posunúť ju na desiatu, alebo sa počasie umúdri? Riešenie som našiel, ked som dopíjal kávu a cez okno som pozoroval, ako sa pod silným vetriskom prehýbajú konáre stromov (áno, v Petržalke ich je neúrekom). Už mi aj do mobilu pristávali prvé správy: Ja to dnes musím kvôli tomu vetru zrušiť. S ťažkým srdcom a veľkou obavou som akciu presunul na nedeľu, kedy už Aladin predpovedal stabilné slnečné počasie a s o polovicu slabším vetrom.

Nasledovalo zbesilé SMSkovanie, Whatsappovanie, Messengerovanie, aby som zmanažoval nahlasených ľudí a oznámil im toto rozhodnutie. S úľavou som prijímal, keď mi väčšina z nich môj plán na presun podujatia odobrilo a prisľúbili, že prídu aj v nedeľu.

Účastníci Profesia na bicykli 2017

Nedeľné ráno bolo ako z Jadranského katalógu. Úplne jasno, pomerne slabý vietor. O 9:05 už pred Towerom čakali piati účastníci, do piatich minút sme sa zišli všetci 15 a Pali s manželkou sa pridali pri Leberfingeri. Profesia na bicykli, ročník 2017 sa oficiálne začal s peknou účasťou 17 cyklistov.

Trasu som vybral správnu. Stavil som na to, že veľa ľudí nepozná cyklocestičky, ktorými sa dá cez Petržalku previesť a chcel som im ukázať, že táto mestská časť je na tom s cyklochodníkmi vcelku dobre. Prejazd popri Incheby až na Petržalské korzo bol bezproblémový, dokonca aj výťah z nadjazdu ponad Eisnteinovu fungoval. Prekvapení kolegovia uznanlivo prikyvovali, keď zistili, že cyklocesta vedie úplne súvislo až na Kopčiansku a odtiaľ do Rakúska. 

Dodržiavali sme itinerár, išlo sa vynikajúco, vietor fúkal do chrbta. Pri železničnej stanici v Kittsee sme si chceli dať prestávku a občerstviť sa. Ostalo však len pri chcení, keďže na veľké prekvapenie, podnik v nedeľu otvára až o 16:00. Tak sme šli ďalej. S vetrom sme sa zviezli až do Pamy. Na jej konci sme našli čerstvo otvorenú krčmu, kde sme si rukami nohami vypýtali pivo a nealko. Prestávka dobre padla.

Minulý rok sme na ceste do Deutsch Jahrndorf skapínali od tepla a hlavne protivetru. Tentokrát túto nešťastnú spomienku vymení príjemný zážitok, lebo cyklistika po rovine s vetrom do chrbta, to je jak ísť domov z prvého rande s frajerkou – blaženosť, ľahkosť bytia a vzrušenie zároveň. Po odbočke na Nickelsdorf nám už fúkalo z boku a začali sme sa vážne obávať cesty späť. “Obrátenie” sa nestáva každý deň, ani rok, takže dúfať v obrátenie vetra bolo odvážnejšie jak veriť v potrestanie korupcie na vyšších miestach. Padlo rozhodnutie zájsť na obed, nabrať sily na cestu vetru oproti. To nás úž opustil hlavný kameraman Pali, preto video materiál z druhej časti cykloakcie postráda najvyššiu kvalitu :).

Obedová prestávka v Nickelsdorfe

Po tom, ako sme dobojovali s plnými taniermi jedla, začali sme vojnu s vetrom. Nefúkalo až tak dramaticky ako minulý rok, no keďže som mal za sebou tandem pre Lili a Musa ťahala cyklovozík so spiacou dcérkou, bolo to ozaj namáhavé. No cesta ubiehala. Aj Lili si trochu zabicyklovala. Ani sme sa nenazdali a boli sme opäť v Pame. Tešili sme sa na pivo, stavili sme na podnik na hraniciach Berg. Vidina dobrého ležiaka a kofoly nás hnala vpred. A tu sme precitli. Na Slovensku po slovensky. Na cykochodníku najväčšia hustota cyklistov v roku, ale podnik zatvorený. Nevedno prečo. Žiadny odkaz, ani otváracie hodiny. V podniku prázdno, okolo neho asi 20 vysmädnutých, potenciálne platiacich zákazníkov. Ale bussiness sa nekonal, šli sme ďalej do Bratislavy.

Na Lafranconi sa odpojila skupinka a postupne ďalší, ktorí mali domov po ceste. Na pohostení na Tyšovom nábreží sme podujatie Profesia na bicykli zapili deviati. Lahodné pivo, hroznovka, kofola a džús spláchli smäd aj únavu a po krátkom zhodnotení dňa sme sa rozišli domov.

Follower tandem splnil svoj účel výborne

Na hrádzi bolo podľa očakávania veľa ľudí. A podľa očakávania okrem cyklistov a korčuliarov, potulovali sa po “cyklochodníku Eurovelo 6” aj chodci so svojimi miláčikmi. Našťastie, nenastal žiadny stret záujmov. Ale tešil som sa predčasne. Asi 25 metrov od bytovky nás napadol pes. Malý zasraný špinavý hajzlík sa rozbrechal a zaútočil na mňa a v tandeme ťahanú Lili. Majiteľka, asi 80-ročná krava, sa pozerala a celú situáciu totálne ignorovala. Rozhneval ma pes, ale ešte viac jej prístup. Ani náznak zahriaknutia psa, nech ide k nej a nás nechá na pokoji. Tak som sa na ňu osopil. Jej argument, že “…šak mojej vnučke nič neurobila a ma ju rada…”, prípadne “…čo ste nervózny, že ste v nedeľu vyšli vonku?” ma neskutočne vytočil. Napočítal som do desať, odpovedal som len, že svet a sídlisko nepatrí psíčkarom a išiel som sa schladiť do bytovky. Priznávam, pokazilo mi to náladu, ale po hodinke som už bol pokojný.

Klobúk dole pred cyklistami z pelotónu, zvlášť pred tými, ktorý nesedia na bajku každý deň. Damian a Dada, ďakujem, že ste to dali s nami. Veľký obdiv má aj Musa, ktorá si premiérovo odťahala cyklovozík celých 83 km, z ktorých asi polovicu ťahala aj v ňom spiacu Lilianku. Bol to napokon dobrý ročník, s kvalitným počasím a výbornou partiou cyklistov. Teší ma, že sa zapojili aj “externisti”, bývalí kolegovia, či známi, ktorí sú s Profesiou v spojení aj takouto formou.

Trochu si zajazdila aj Lilianka, najmladší člen Profesie na bicykli ever

Budúci rok má Profesia na bicykli okrúhlicu. Už začínam premýšľať, ako desiate výročie osláviť, ktorú trasu vybrať a aký itinerár zvoliť. Ak teda máte nejaké tipy, píšte do komentára pod článkom. Určite mi to pomôže pri rozhodovaní.

7,927 total views, 6 views today

2 thoughts on “2017 – Profesia na bicykli 9. ročník – Dolné Rakúsko

  1. Pingback: Rakúsko-Uhorský okruh aj pre rodiny s deťmi - Profesia na bicykli a moje cyklovýlety

  2. Pingback: 2019 - Jedenásty ročník Profesia na bicykli - Parndorf-Zicksee - Profesia na bicykli a moje cyklovýlety

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *