2013 – Hainburg – Petronell-Carnuntum – Berg

 

Jubilejný piaty ročník cykloakcie sa ponesie v duchu „niekedy je menej viac“. Čaká nás len necelých 50 km rýdzej slovensko-rakúskej cyklotrasy po asfalte ale i poľných cestách. Zato však navštívime zámok SchlossHof, krásny architektonický skvost, ktorý sa pred Slovákmi „schovával“ za riekou Moravou, kým nebol otvorený Most Slobody (známy tiež ako Most Chucka Norrisa).

Toto bol plán na 5. ročník Profesia na bicykli. Ale organizátor mieni, ale príroda mení. Opäť pred dohodnutým víkendom (termín sme menili na  3-krát) pršalo tak, že povodne boli v celej strednej Európe. Moravská hrádza bola zaliata, museli sme meniť trasu.

Myslím, že nikto nenamietal nový cieľ jubilejnej cykloakcie – Petronell-Carnuntum – dnes malé mesto pri Dunaji s významnými starobylými rímskymi stavbami.

Vtedajšie mesto “Carnuntum” malo asi 70000 obyvateľov a bolo hlavným mestom Hornej Panónie. Mesto bolo založené hneď po narodení Ježiša a existovalo s mnohými prestavbami a zničeniami až do roku okolo 400 n.l. počas légií Garnisona XIV. a XV.. Okrem vykopávok civilného mesta, mnohých pamätihodností a kultúrnych pamiatok ponúka toto miesto milé a príjemné vinárne ako aj vynikajúce reštauračné zariadenia. Nádherné vychádzkové trasy v lužných lesoch popri Dunaji. Ideálne miesto pre rodiny s deťmi.

Trasa

  • Bratislava (most Lafranconi) – Hainburg –  Bad Deutsch-Altenburg – Petronell-Carnuntum – Prellenkirchen –  Edelstal – Berg – Bratislava (most Lafranconi)
  • Dĺžka trasy cca 50 km

Náročnosť

  • terén je rovinatý, len miestami mierne zvlnený

Mapa

2013_mapa

Zážitky z cyklotúry

trikoZačiatok cyklotúry mal mierne slávnostný charakter. Pod mostom Lafranconi sme si rozdali tričká vyrobené pre túto chvíľu. Chceli sme si tak pripomenúť už vcelku slušnú tradíciu cyklotúry Profesia na bicykli. Ferke nakreslil krásny motív a firma zasponzorovala výrobu.

Na piatom ročníku sa nás zišiel najvyšší počet cyklistov – pelotón tvorilo vyše 20 ľudí. Teší ma, že sa zapojili aj rodinní príslušníci, vrátane detí (najmladší mal 8 rokov).

Ako tak sme sa držali pokope do Hainburgu, kde sme sa občerstvili pivečkom a poniektorí aj jedlom. Odtiaľ sa ale už vytvorili skupinky, každá šla svojim tempom.

Navštívili sme všetky plánované mestá a miesta: Archeologický park Carnuntum: vykopávky z rímskeho civilného mesta v tzv. “Spaziergarten”, bránu Heidentor (ruinu pôvodnej štvorbránovej stavby zo 4. st.), aj vinárničky popri cykloceste.

Myslím, že viacerí si po návrate vydýchli, že sú už doma, ale istotne všetkých tešil pocit “dobre vykonanej práce”.  A ja som bol rád, že 5. výročie vyšlo nad očakávanie.

Fotogaléria

One thought on “2013 – Hainburg – Petronell-Carnuntum – Berg

  1. Pingback: Profesia na bicykli už desiaty rok - Profesia na bicykli a moje cyklovýlety

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *