2012 – Z Viedne do Bratislavy

 

Teší ma, že aj tento rok sa stretneme na cyklocestách. Keďže sme cieľavedomí ľudia a nie je nám ľahostajné, čo sa deje okolo nás, v zmysle hesla pána Sokrata: Kto chce hýbať svetom, musí pohnúť najskôr sám sebou, vás pozývam na štvrtý ročník podujatia Profesia na bicykli.

Po minuloročnej paráde na Neusiedli bolo ťažké nájsť peknú, primerane dlhú a atraktívnu trasu. Dostal som skvelý nápad – bicyklom do Viedne a naspäť loďou. No keď som zistil, aké biedne sú prepravné možnosti bicykla na lodiach, a aké drahé to je, prispôsobil som plán realite našich dní.

Kedy: 19.5.2012

Cieľ: z Viedne do Bratislavy

Zraz: železničná stanica Petržalka o 8:00

Predpokladaný návrat: 18:00

Trasa:

30 km -> Wien, Ostbahn – Orth an der Donau

22 km -> Orth an der Donau – Bad Deutsch-Altenburg

3 km -> Bad Deutsch-Altenburg – Hainburg

15 km -> Hainburg – Bratislava

Nikdy som vo Viedni dlhšie ako 15 minút nebol, takže zo stanice sa hádam nejak vymotáme.

Dĺžka trasy je odhadovaná na 60km. Cestou tam pôjdeme vlakom. Nepodarilo sa mi nájsť, koľko stojí lístok na vlak s bicyklom, ale viac ako 10 eur by to nemalo byť. Cesta vlakom trvá cca 58 minút.

Náročnosť

  • terén úplne rovinatý, pohoda popri Dunaji

Mapa

mapa_zViedne

Zážitky z cyklotúry

Dlho to vyzeralo tak, že sa akcia preloží. Dážď a na každom webe iná predpoveď sa podpísali pod to, že nás bolo po veľmi úspešnom ročníku 2011 pomerne málo. Keby ma kolegovia na železničnej stanici v Petržalke neprehovoril, asi by som to veru aj zrušil.

Nasadnúť na vlak a zariskovať sa nakoniec ukázalo ako výborná voľba. Už cestou do Viedne sme videli, že oblačnosť sa trhá a za samotnou Viedňou už ani nepršalo. (Len tak mimochodom, predpoveď na SHMU bola najpresnejšia.)

Veľkomesto ma prekvapilo pomerne neprehľadným značením cyklocesty zo stanice k Dunaju, ale hlavne – defektom. Môj prvý a verím že na desaťročia aj posledný defekt na cyklotúre. Nemal som nahradnú dušu, ale v pelotóne som mal Martina – a to je pán cyklista:).  Po rýchlej oprave defektu ešte za mierneho dažďa sme mohli pokračovať v hľadaní cesty k Dunaju. Odtiaľ to už bola veľmi pohodlná a dobre značená cesta so všakovakými zákutiami. Nechýbalo pivo a ani nemusím presviedčať, ako nás potešili domáce koláčiky z konopnej múky. Ach, svet je krásny :).

Tento ročník bol významný aj tým, že po prvýkrát sa akcie Profesia na bicykli nezúčastnili ľudia z Assessment Systems. Kolektív sa tam akosi rozpadol, každý šiel inou cestou a nepodarilo sa nám akosi zladiť. Škoda.

Fotogalréria

2 thoughts on “2012 – Z Viedne do Bratislavy

  1. Pingback: 2019 - Jedenásty ročník Profesia na bicykli - Parndorf-Zicksee - Profesia na bicykli a moje cyklovýlety

  2. Pingback: Bratislava - Viedeň - Bratislava - Miro Dravecký - cyklovýlety a cyklotúry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *